-->

Tüp bebek tedavisinde E2 Hormon Değeri Kaç Olmalıdır?

Tüp bebek tedavisinde E2 Hormon Değeri Kaç Olmalıdır?

E2 hormonu yumurta gelişimi esnasında folikül adı verilen içi sıvı dolu olan keseciklerin etrafında bulunan hücrelerden salgılanır. Bu kesecikler büyüdükçe kandaki östrojen yada E2 hormonu seviyesi artar. Yumurtlama sağlıklı kadınlarda adetin 2. günü’nde başlar. Yumurtanın gelişmesi iki şekilde ve dolaylı olarak bir şekilde toplam olarak 3 şekilde takip edilir.



1- Kanda E2 hormonu bakılır. Normalde 2 saat içinde testin sonucu alınır.


2- Ultrason ile folikül gelişmesine bakılır. Adetın 2. günü’nde yumurtalıklarda 8-10 mm. Büyüklükte foliküller vardır. Tüp bebek tedavisinde veya kendiliğinden bu foliküller her gün 2 mm. civarında büyümektedir. Doğal haliyle bir ilaçla ise daha fazla sayıda folikül büyür. Folikül büyüdükçe salgılanan estradiol hormonu seviyesi artar. Bu E2 hormonu artması ise endometriyum yada başka bir deyişle rahim içi zarının kalınlaşmasına yol açar. Adet döneminin 14. gününde endometriyum en kalın haline ulaşır. Bu kalınlık en azından 8 mm. olmalıdır. 13 mm’nin üstünde bir kalınlık olduğunda rahim zarı ile ilgili bir rahatsızlık var mı diye araştırma yapılmalıdır. Çok doğum yapmış kadınlarda bu rahim zarı kalınlığı 16 mm’ye kadar çıkabilmektedir.


3-E2 hormonu kanda yükseldikçe rahim iç zarı olan endometriyum kalınlaşmaya başlar ve yumurtanın çatladığı adetin 14. gününe kadar kalınlaşmaya devam eder. Daha sonra aynı kalınlıkta kalır.


Tüp bebek tedavisinde E2 Hormon Değeri Kaç Olmalıdır?


Bazal östradiol veya E2 değeri (2.-3.gün) başlangıçta 50 pg/mL den az olmalıdır. Tüp bebek ilaçları kullanıldığı esnada sürekli E2 hormonu ölçtürmenin bir faydası olmadığını düşünüyoruz. Acemi hekimlerin yada laboratuvar incelemelerinden para kazanmak isteyen hekimlerin bu konuyu su istimal ettiğini görmekteyiz.


E2 Hormonu Yüksekliği (Estradiol Yüksekliği)


Adet döngüsü ile paralel olarak gitmektedir. Ancak adet görmeyen hastalarda daima düşük olarak kalır. Adet döngüsünün 13-15 günleri arasında en yüksek değerine ulaşır. Tek bir folikül büyürse  adet döneminin 14. günü gibi 250pg/mL değerine ulaşır. Adetin 2-3. gününde yapılan E2 testi 50’nin üstünde çıkarsa o hastada yumurta rezervinin kötü olduğu düşünülür. Polikistik over yada PCOS denilen durumda kadınlarda 20’nin üstünde antral folikül vardır. Bu kadınlara yumurtlaması için düşük doz ilaç dahi verilse bütün foliküller uyarılır, 14. gün gibi 5000 pg/mL gibi bir Estradiol değeri bulunur. Bu durumda yumurtaları çatlatmak için HCG içeren Pregnyl veya Ovitrelle gibi ilaçlar kullanılırsa hastada çok tehlikeli bir durum olan OHSS ortaya çıkar.


E2 Hormonu Ne İşe Yarar?


Estradiol hormonu insan vücudunda bir çok organda reseptör yada algaçları ile çeşitli değişiklere yol açar. Aslen kadınlık hormonudur. Rahim zarının olgunlaşmasından başlayarak bir çok işlevi yapar.Bağışıklık sistemi,kalp ve damar hastalıklarından koruyucu özelliği vardır.


E2 Hormonu Neden Yükselir?


Estrojen hormonu yumurtalıklardaki foliküllerin büyümeye başlamasıyla yükselir. Folikül gelişimi olmazsa E2 hormonu kanda yükselmez.


 







YAZININ DEVAMI ==> Tüp bebek tedavisinde E2 Hormon Değeri Kaç Olmalıdır?
Tüp bebek tedavisinde E2 Hormon Değeri Kaç Olmalıdır?
Tüp bebek tedavisinde E2 Hormon Değeri Kaç Olmalıdır?
LihatTutupKomentar